Jadłospis 05-09/09/2016

W dniach 29/08 - 02/09/2016 r. serwujemy Naszym Małym Odkrywcom następujące menu:

 

Posiłek

Poniedziałek

 

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

 

 

 

 

Śniadanie

Chleb biały, masło,

szynka, sałata, szczypior, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe  /30/ 

herbata owocowa /200/

kakao /150/

 

1,7,10

Chleb biały, graham , masło, ser żółty, sałata, rzodkiewka, ogórek zielony

/30/ 

Płatki owsiane górskie z mlekiem, miodem /150/

herbata  miętowa /150/

1,7

Chleb biały, graham,  masło, 

Kiełbaski grzane, keczup /60/

Herbata z cytryną  /200/, kawa zbożowa  /150/ 

winogrona

 

 

1,7,10

Chleb biały , graham, masło,

Twaróg, rzodkiewka, ogórek zielony, miód /30/ 

Herbata rumiankowa /200/

 

 

 

1,7

weki, masło ,

Pasta z jaj, szczypior /30/ 

Herbata z cytryną /200/, 

Kawa zbożowa/150/

 

 

 

 

 

1,3,7

 

 

 

 

 

 

Obiad

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami

/250/

Makaron z pełnego ziarna, twaróg, lekko osłodzony złocistym miodem

/250/,

śliwki

kompot z czarnej porzeczki /200/

1,7,9

 

Zupa pieczarkowa z makaronem

/250/,

Kotlety mielone z szynkówki wieprzowej /70/

Ziemniaki /100/, 

Sałata ,  jogurt naturalny /60/

kompot /200/

 

 

 

 

 

1,3,7,9

Zupa z zielonego groszku z grzankami

/250/

kotlety  z dorsza /70/, 

ziemniaki /150/

surówka z kapusty kiszonej z marchewką, cebulką /60/

Kompot /200/

 

 

 

1,3,4,9

 

Zupa koperkowa z ziemniakami

/250/

Udko z kurczaka z sosem /150/, 

Kasza gryczana

/100/

„Ostry burak” czyli burak z delikatną nutą chrzanu – na odporność  /60/

Kompot owocowy /200/

1,9

Zupa ze świeżych pomidorów z makaronem

/250/

knedle ze śliwkami z masłem, cukrem /200/

kompot owocowy /250/

 

 

 

 

 

1,3,7,9

 

 

Podwieczorek

Banan, 

woda z cytryną

 

 

brzoskwinia, wafla ryżowa

Budyń,  jabłko

1,7 

Pieczywo , masło, szynka, sałata, ogórek zielony, kakao

1,7,10

Suszone owoce, woda z cytryną

 

 

 

 

Wykorzystujemy do smażenia oleje  o obniżonej zawartości kwasów nasyconych
MIÓD, ABY W PEŁNI WYKORZYSTAĆ JEGO WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE, DODAJEMY DO POTRAW, KTÓRYCH TEMPERATURA NIE PRZEKRACZA 40 % C. 

 

Placówka  zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach: 

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

 

26 sierpnia 2016

ZOBACZ TAKŻE:

07 listopada 2019
Zapraszamy wszystkich Rodziców na Jesienny Koncert Życzeń  19 listopada (wtorek) wystąpią:  - godz. 15.00  Żuczki  - godz. 15.30 Słoneczka - godz. 16.00 Gwiazdki 20 listopada (środa ) wystąpią: - godz.

GALERIA:

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 18

W GLIWICACH

 

DLA

RODZICA

(32) 270-37-84

przedszkole@przedszkole.gliwice.pl

Instagram

 

 

 

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 18

ul. Brzozowa 50

41-100 Gliwice

 

(32) 270-37-84

przedszkole@przedszkole.gliwice.pl

 

nr konta do wpłat

37 1050 1230 1000 0023 5310 1468 ING Bank Slaski 

 

 

 

PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 18

W GLIWICACH